У ЛИСЕЦЬКІЙ ЛІКАРНІ ВІДКРИЛИ НОВЕ СТАЦІОНАРНЕ ВІДДІЛЕННЯ ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ

Новини 27 січня 2023
З часу повномасштабного вторгнення опіка про усіх потребуючих, що переїхали до нашої громади, та серед всього - про самотніх людей поважного віку, релокованих із зони бойових дій, стала пріоритетом. Якщо попервах вони стали пацієнтами різних відділень Лисецької лікарні, то після лікування постало питання їхнього розміщення. Задля вирішення житлових питань та подальшого медичного супроводу ВПО благодійні фонди «Наш сокіл» (засновник Оксана Мироненко) та «Восток-SOS» (Ольга Жидкова), які опікувалися літніми людьми із зони бойових дій ще в лікарні, вирішили скооперувати зусилля із селищною радою. Підписавши 11 липня 2022 року меморандум про співпрацю та партнерство, фонди одразу ж активно приступили до реконструкції недіючого приміщення колишньої поліклініки для перебування постраждалих від війни, витративши на ремонтні роботи майже 3 600 000 грн. Коштом селищної ради, а це 850 000 грн, здійснено реконструкцію даху. Забезпечити просторе приміщення обладнанням та речами першої необхідності Лисецькій селищній раді допоміг грант від проєкту «Облаштування приязного простору для внутрішньо переміщених осіб», що упродовж січня-лютого 2023 року реалізується ГО «Агенція розвитку громад Богородчанського району» за фінансової підтримки Карпатського фонду та Fondation de France у рамках Проєкту підтримки надання сталих соціальних послуг для внутрішньо переміщених осіб в Західній Україні. За рахунок грантових коштів (285 000 грн) громадською організацією закуплено 10 телевізорів; 2 плити електричні з духовкою; 20 комплектів постільної білизни; 20 ковдр; 26 халатів; 14 піжам. Придбання нержавіючих наборів посуду для харчування, візків для перевезення їжі, подушок селищній раді, як партнеру проєкту, обійшлося у 46 260 грн. Також за кошти місцевого бюджету облаштовано пожежну сигналізацію та камери відеоспостереження, закуплені комплекти сучасних меблів. Івано-Франківська обласна військова адміністрація посприяла, щоби відділення отримало функціональні ліжка та меблі. 
Всього на реконструкцію та облаштування нового відділення скеровано з різних джерел понад п’ять мільйонів гривень.
Завідувачем у відділенні стаціонарної паліативної допомоги, де працюватиме 18 чоловік персоналу, та лікуватимуться чотири десятки пацієнтів, призначено Ірину Солдатову. Медичні послуги для пацієнтів паліативного стаціонару  будуть безоплатними, задля цього Національна служба здоров’я відкрила для КНП «Лисецька лікарня» пакети «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям» та «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям».
Оцінити синергію волонтерських організацій, донорів та благодійників, селищної ради та обласної влади в облаштуванні місця перебування та лікування літніх пацієнтів зміг кожен, хто завітав на таку знакову подію не лише для громади, але медичної громадськості Прикарпаття. Насамперед голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук, заступниця голови ОВА Людмила Сірко, представники благодійних фондів та фірм-підрядників, координатор з будівництва БО «Восток-SOS» Ольга Жидкова, голова ГО «Агенція розвитку громад Богородчанського району» Тарас Рашкевич, адміністрація медичного закладу на чолі із виконуючим обов’язки генерального директора КНП «Лисецька лікарня» Зеноном Макотою, громадськість та представники засобів масової інформації.  
Найголовніше, що три десятки пацієнтів, які з минулого тижня, вже встигли обжити світлі палати та познайомитися із новим персоналом, усміхнені та щасливі. Втративши майно та житло, цим людям поважного віку вже немає куди повертатися, тому Лисецька громада стала для них не лише місцем прихистку, а й другою домівкою. Турбота та опіка, якої вони так очікують і, не сумніваємося, отримають у новому відділенні, допоможе кожному з них під постійним наглядом та професійним медичним доглядом прожити старість у комфортних умовах і якомога довше насолоджуватися життям.

Відео на YouTube-каналі Лисецької громади: https://www.youtube.com/watch?v=9Ii8hwVl2_s.